Може да очакваме до 10 000 руски туристи на месец след 28 юни

23.06.2021

"България може да очаква до 10 000 посещения от руски граждани месец, след като Русия реши да възобнови полетите (от 28 юни) до редица страни, включително нашата."

Това съобщи председателят на Института за анализ и оценка на туризма Румен Драганов.

Той уточни, че първо се очаква руските граждани да пристигнат в България с дом на българското Черноморие, а след това организирани пътувания, за които вече има готовност, а с възобновяването на чартърните полети се очаква броят посещения в Русия ще достигнат 100 000 души годишно.

Това обаче ще зависи от настоящата пандемична ситуация в Русия, която е сложна.

През лятото у нас все още предимно български туристи разчитат на безплатни здравни пътувания из страната. Въпреки това има повишен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

Очаква се тази година в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение, броят им през 2020 г. беше 980 000. Очакванията за друг стратегически пазар за България - Германия - до 600 000 посещения годишно и това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Според прогнозите на Института за анализ и оценка на туризма, броят на посетителите, преминаващи българската граница през 2021 г., ще се увеличи с 50 процента спрямо миналата година. С възстановяването на така наречения индустриален туризъм по чартърни програми през юли и много силно през август и септември, цифрите се очаква да се удвоят спрямо миналата година.

Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при оптимистична прогноза, което е значително увеличение спрямо миналата година. Според председателя на Института за анализи и оценки на туризма това би било добра стратегическа цел, като се има предвид, че отваряме зелени коридори със страни от ЕС, които са ваксинирали повече от населението от нашата страна.
Източник: moreto.net