Николова разкри при какви условия чуждите туристи ще почиват у нас

28.04.2021

Министерският съвет ще вземе решение по предложението на министъра на здравеопазването за удължаване на извънредната противоепидемична ситуация. Това съобщи вицепремиер, министър на туризма в отставке Марияна Николова в ефира на Нова телевизия.

„Темата за туристите, които влизат в страната, притеснява всички. Днес Министерският съвет ще вземе решение по предложението на министъра на здравеопазването за удължаване на извънредната противоепидемична ситуация. Такъв закон трябва да бъде разработен по такъв начин, че да налага ограничения върху здравните мерки и да облекчи правилата за свободно движение и влизане в страната.

„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да се отпуснат у нас, като представят сертификат, че са получили дози от ваксината. Ако нямат ваксина, ще трябва да покажат отрицателен резултат от PCR или тест за антиген “, каза Николова.

По думите й компании, които предлагат антигенни тестове и които ще бъдат признати, ще бъдат обявени на уебсайта на Министерството на здравеопазването.

„Добрата новина е, че идват руски туристи. От 1 май те ще влязат в същия режим. Руснаците имат голямо искане към нас като дестинация, включително за посещение на вътрешните райони на страната. Те също се интересуват от поклонническия туризъм “, добави тя.

„Правилата за Гърция ще влязат в сила на 15 май, когато започва туристическият сезон. Приемаме правилата от 1 май, когато започва нашият летен сезон. Ще приемем чуждестранни туристи с тези изисквания “, обясни Николова.

По думите й румънските туристи също са готови да прекарат почивката си в България. „Вчера проведох разговор с румънския посланик. Даваме много сериозна заявка за реклама. Румънските граждани са готови да дойдат в страната. Няма да има карантина от румънска страна. Говорихме за датата 1 май. Ще бъдат приложени ответни мерки с Румъния “, добави тя.

„Най-важното е да убедим чуждестранните туристи, че сме безопасно място“, коментира Марияна Николова.

Източник: novini.bg