Очакваме 4,7 млн. туристи през лятото

13.03.2023

Около 4,7 милиона туристи се очакват през летния сезон, каза в предаването "Денят започва" служебният министър на туризма Илин Димитров.

Според него има проблем със самолетите, тъй като няма достатъчно екипажи.

„Германският пазар е важен, германците идват при смяна на сезона и остават най-дълго. За германския пазар ръстът е между 20 и 30 на сто, но това е под нивото от 2019 г., но ще успеем да наваксаме, това лято очакваме ръст от 5-7% спрямо 2019 г. Туризмът се завръща”, добави Илин Димитров.

Ще рекламираме културния туризъм, за съжаление нямаме достатъчно бюджет“, обясни министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.

Петзвездните СПА хотели регистрират над 75% заетост всяка година, което е много голямо постижение, като има 18% ръст на СПА туризма спрямо миналата година, допълни министърът на туризма.

Илин Димитров коментира предложенията за Великденските празници - според него те започват от 80 лева, най-ниската цена на ден, и стигат до 500 в зависимост от това къде се намира хотелът. Нашата реклама е много силна в Румъния, Полша и Чехия”, каза Димитров.

„Зимният сезон беше труден, но успешен, нямаше сняг в цяла Европа. Подредиха се пистите, проведоха се стартовете за Световната купа. 70 процента от туристите през зимния сезон са българи”

По думите му в зимните курорти са регистрирани 1,4 млн. туристи, което е с 28% повече от миналата година и с 5% повече от 2019 г.

Димитров предупреди за недостиг на кадри в туризма. Започват екскурзии до училища, където се изучава туризъм. Вариант е и внасянето на кадри в сектора. В момента обучаваме повече готвачи, отколкото ИТ специалисти. Риалити форматите за готвачи вдъхновиха студентите да се развиват в тази област, стана ясно от думите на министъра на туризма.