Туристическият бранш очаква силен летен сезон

28.04.2023

„Всеки може да избере. Ако някой иска да прекара това лято на цени от 2019 г., може.”

Това каза в интервю за БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„Ние предлагаме огромен брой места по Черноморието и ако отидете в търсачките, ще видите и двете цени, близки до цените от 2019 г. и по-високи. Пазарът може да приеме определено ценово натоварване, но туроператорите винаги се стремят към повече. ниска цена и локален маркетинг – водят до повече оборот, а не самата цена, която също може да бъде отблъскваща.“

Цените остават на нивото от миналата година. Два шезлонга с чадър на плажа няма да надвишават 30 лв., увери Драганов.

Туристическият бранш очаква силен летен сезон. Засега се предвижда увеличение от 14-17% спрямо предпандемичната 2019 г.

Ранното записване е най-доброто решение, препоръчва Румен Драганов.

„Когато има ранна резервация, вие избирате най-доброто – като местоположение, като гледка. Първата линия идва с много високо ниво на продажби.“

В Турция тази година цените са малко по-високи, каза Румен Драганов.

Местният пазар обикновено е най-силен. В Германия, например, германците не могат да излизат навън, както не биха пътували в самата Германия. В България осъществяваме над 21 милиона пътувания на българи до родината, за сравнение в чужбина са около 7 милиона пътувания на наши сънародници, обясни той.

"Българите направиха селата на вили. Направиха на вили домовете на баби и дядовци, на майки и бащи. Преместиха бизнеса си там. Стесниха магистралата. А по отношение на пътуванията в чужбина самолетите са пълни", коментира Драганов. .

Той е категоричен, че е имало глобален бум на пътуванията след пандемията и технологиите са двигател на това голямо движение.

Източник: moreto.net