В Бургас пристигнаха първите туристи

26.03.2023

Летище Бургас получи първия редовен полет този сезон. Боинг 737 със 173 пътници е кацнал от Варшава, столицата на Полша, за да бъдат настанени на българското Черноморие - основно в хотели в Несебър и К.К. "Слънчев бряг".

Гостите бяха посрещнати с воден залп и им бяха връчени подаръци от ръководството на летището.

Започваме сезона около две седмици по-рано от миналата година, което е добра новина за нас. Да започнем с полети до Полша и Словакия. Утре ще добавим Австрия като дестинация, а от вторник Литва. Тази година очакваме повече полети“, каза Георги Чипилски, директор на Летище Бургас.

Възстановяването на сектора върви с относително бавни темпове, каза той, но този летен сезон се очаква да бъде добър. Въпреки положителната нагласа обаче нивото на полетите през предпандемичната 2019 г. ще бъде трудно постижимо.

Към момента прогнозата ни е да достигнем ниво от 67 на сто от извършените полети през 2019 г. В следващите дни ще започнем активно да обслужваме дестинации до Братислава, Познан и Краков, каза още директорът на летището.

Чартърните полети на летище Бургас трябва да стартират през май. Оттам съобщиха, че през последните няколко години броят на редовните и чартърните полети от и до Бургас се е изравнил, а причината е разширяването на програмите на нискотарифните авиокомпании.

Първият чартърен самолет в Бургас трябва да кацне на 5 май тази година. На 12 май ще посрещнат първите групи от Израел, организирани за предстоящия летен сезон. Те ще бъдат от Гданск и поне две летища във Великобритания и Германия, предава БТА.

Източник: novini.bg