България чака над 1,5 милиона чужди туристи повече спрямо 2021 г.

14.04.2022

В сравнение с миналата година се очаква над милион и половина повече чужденци да посетят страната, каза пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той допълни, че "има около 100% плюс" на пътуванията на българите в чужбина.

По Великден от 340 000 пътувания около 60 000 ще се реализират в чужбина, а останалите – у нас. Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците, поясни Драганов.

"Притеснението е хоризонтът. Миналата година туризмът беше спрян от липсата на хоризонт. Това убива туризма. Миналата година загубихме над милион туристи. Имаше едно лутане. Сега виждаме, че е било безсмислено, може би за онова време е било смислено, но това лято не трябва да се получава, тъй като има огромен интерес за пътувания към България", коментира Румен Драганов в предаването "Преди всички".

Той подчерта този интерес към страната ни за предстоящия сезон в контекста на ограниченията за полети заради войната в Украйна и посочи, че има полети от необичайни за нас като туристическа дестинация места, например Хърватия, Швейцария или Испания.

По темата с бежанците, настанени в хотели у нас, Румен Драганов заяви, че "украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане".

"Имаме свободен капацитет", увери той.

"PCR тестовете са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – нека да останат. Става въпрос за пари", заяви Румен Драганов преди предстоящото изслушване на главния държавен здравен инспектор в парламентарната комисия по туризъм за облекчения за влизане в страната.

"Туроператорите, хората отдавна забравиха за тази пандемия. PCR тестове, сертификати – всичко това трябва да отпадне, защото пречи на свободните пътувания. Хората свикнаха – ако им искат и по два PCR теста, ще ги правят, но те са абсолютно безсмислени и пречат. Разбираме за бизнеса, добри пари направиха тези, които ни продаваха някаква клечка на цената на брилянти и диаманти, плюс злато и платина, взети заедно. Благодарим им, но оттук нататък – не. Минаваме към други видове бизнес."

Според Драганов в тези трудни времена туризмът ще покаже как работи, защото "не се нуждае от редки метали, нефт и газ в тези обеми, в които се нуждаят други производства".  

Заради свръхпредлагането и голямата конкуренция Румен Драганов не очаква драстичен скок в цените на хотелите. Той съветва за предстоящия сезон да заделим по десет лева отгоре на всеки 100 лева.

"Ред неща се рационализират, така че цената да се запази. Виждаме и други, които са увеличили цената – максимум до 20%. И двете формули ще ги наблюдаваме."

Източник: novini.bg