Марияна Николова с подробности за възможностите за влизане на руски туристи у нас

27.04.2021

В телефонен разговор с първия заместник-ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Елена Лисенкова вицепремиерът и министър на туризма в отставка Марияна Николова информира за възможностите на руските туристи да влязат в страната ни. Тя благодари за наградите, получени на двете най-големи туристически изложения в Русия - MИTT и Интурмаркет, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Най-важната ни задача в момента е да възстановим двупосочния туристически поток, който е силно засегнат от глобалната пандемия COVID-19“, каза министър Николова. Тя обясни, че днес на среща с премиера Борисов, с участието на министъра на здравеопазването професор Ангелов, са обявени три варианта за влизане в България - сертификат за ваксинация, обхващащ всички ваксини, признати от Световната здравна организация, включително Sputnik V, с отрицателен PCR тест или тест за отрицателен антиген, със запис на заболяването през последните 6 месеца.

Вицепремиерът обясни още, че е постигнат голям напредък във ваксинирането на туристическата индустрия. Според нея нито един турист у нас, както български, така и чуждестранен, не се е заразил с COVID-19 от началото на пандемията и това дава големи надежди за спокойно и безопасно лято.

Министър Николова съобщи още, че българското посолство в Москва ще организира среща на 29 април с всички акредитирани туроператори, работещи в България, на която те ще бъдат своевременно информирани за изискванията за пътуване. Той добави, че ще продължи да работи в съответствие с мандата си за укрепване на двустранното сътрудничество.
На свой ред Елена Лисенкова изрази благодарност за факта, че Руската федерация е първата държава, която България информира за начините за влизане на туристи. „Много сме доволни, че предоставяте три възможности и сме уверени, че това ще направи пътуването от Русия до България безопасно“, каза тя. Той добави, че Русия е отворена за партньорство и сътрудничество с България.

Източник: novini.bg