Множество затворени обекти по Черноморието, руснаци масово продават жилищата си

06.01.2021

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се предлагат за продажба или отдаване под наем.

Морският град има повече от 15 реклами за емблематични места в центъра, включително пиано бар, доскоро въртящи се ресторанти, кафенета и сладкарница.

Сред очакванията на бранша частните съдебни изпълнители ще обявят продажбата на хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг поради фалит.

„Продажбите на търговски обекти, хотели и ресторанти определено са нараснали, включително“, казва брокерът Николина Димитрова. За тези терени обаче няма купувачи, казаха от бранша.

Руснаците, закупили недвижими имоти по Черноморието, масово продават къщите си. Заключението им обаче не е свързано с коронавируса, а по икономически причини, твърдят брокери.

„Има такива, които са взели заеми там, за да купуват тук. И харченето на заем в рубли и евро за тях не е изгодно. И донякъде се заблуждават, че могат да печелят пари от тези апартаменти тук ”, каза жителят на Поморие Петя Симеонова.

В момента 90% от апартаментите са заключени и пуснати за продажба, а вероятната причина за отлива, освен блокирането, е и падането на руската рубла. „Повече от 5 хиляди апартамента са закупени от руски граждани, но в тази ситуация отлив започна и руските граждани вече пускат апартаментите си за продажба.

Но по-важното е, че българите се интересуват от закупуване на недвижими имоти в Поморие, защото в града освен морето, слънцето и пясъка има и нещо друго, което не се среща никъде другаде, това е лечебна кал “, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците напускат пазара на недвижими имоти, българите смело инвестират спестяванията си в недвижими имоти. Индустрията отчита сериозен интерес към закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече земя край морето.

„На Черноморието, бих казал, най-търсеното в Бургас. Това е град, търсенето на който е концентрирано почти навсякъде. Те могат да бъдат чужденци, могат да бъдат от Хасково, могат да бъдат от Ямбол навсякъде, градът е красив, той е удобно разположен между южното и северното крайбрежие на Черно море. Така че, бих казала, че ако погледнем крайбрежието на Черно море, най-голямото търсене е в Бургас “, казва брокерът Велина Василиева.

Очакваното присъединяване към еврозоната накара много българи да инвестират в недвижими имоти. Въпреки че 80% от покупките на жилища се правят с ипотека. „Търсенето беше насочено главно към Созопол, не изключваме сделките, извършени в Поморие, в Несебър“, казват брокерите.

Много българи са загрижени за обезценяването на парите си и предпочитат да инвестират спестяванията си в недвижими имоти. „Друга цел е инвестиционният лизинг. Тъй като собствеността е стока, която никога не губи на стойност, подобно на златото, твърдят представители на индустрията.

Те също така съобщават, че няма британци, които традиционно са купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но интересът на турските граждани, които се стремят да придобият недвижими имоти в Европа главно в сферата на бизнеса, е впечатляващ.

Източник: www.moreto.net