Предлагат три варианта за облекчено влизане на чужди туристи в България

20.04.2021

"Обмисляме всички възможни варианти за опростено влизане на туристи в страната. Предложихме три възможности - сертификат за ваксинация, отрицателен резултат от PCR или сертификат за наличие на антитела.

До края на седмицата очакваме Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в Република България. "

Това заяви министър на туризма в оставка Марияна Николова във Варна.

„Разчитам на здравните власти и тяхното решение да посещават майските празници“, каза вицепремиерът.

Тя също така обясни, че предвид факта, че туризмът е структурен сектор на икономиката на страната, както и наближаващия летен туристически сезон, беше решено да се положат необходимите усилия за наемане на хора в бранша, които искат да бъдат ваксинирани срещу COVID- 19, навременна имунизация.

„Призовавам индустрията да действа активно, за да могат ефективно да се организират ваксинациите“, каза министър Николова. Тя обясни, че за това е необходимо да се осигури подходящо количество ваксини, както и да се създаде регионална поръчка за РЗИ да достигнат до заинтересованите за относително кратко време.

Министърът каза още, че към момента 86 хиляди души, заети в туристическия сектор, вече са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Политиката на сертификата за зелен туризъм и отварянето на зелени коридори ще продължи, каза тя, като основните структурни пазари и съседните държави остават приоритет това лято.

Министър Николова обясни, че румънските туристи традиционно са били важни за северното Черноморие.

„В тази връзка бих искала да отбележа, че се обмислят различни варианти за опростяване на влизането на гости и има очакване паспортът за ваксинация да бъде признат по-рано, отколкото е установен от Европейската комисия“, каза тя.

Вицепремиерът говори за последните маркетингови кампании и инициативи на Министерството на туризма за представянето на България.

„Надяваме се, че това лято нашите сънародници отново ще изберат курорти и места за отсядане на родното Черноморие, преди да заминат в чужбина. Вярвам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора по местата на пребиваване, ресторантите, спа центровете както по българското Черноморие, така и във вътрешните райони на страната “, обясни министърът.

Тя повдигна и въпроса за морските плажове и каза, че има 135 платна за наеми и концесии.

В момента има 96 неохраняеми плажа и 3 плажа с природен туризъм, за които вече е издадена актуализирана заповед, която е публикувана на институционалния уебсайт на министерството.

Най-незащитените платна са в Бургаска област. Те са 49, във Варненска област - 28, в Добричка област - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителни водоспасителни дейности, заключи министърът на туризма.

Източник: www.moreto.net